Spring naar de inhoud

Wat is E-peil? En welke impact heeft het op de aan- en verkoop van woningen en appartementen?

Energiezuinigheid wordt het verkoopsargument van de toekomst. Oudere woningen die niet meer voldoen aan de eisen gesteld inzake energiezuinigheid zullen steeds moeilijker verkocht geraken. Met de renovatieplicht die sinds 1 januari 2023 van kracht is, is er nog een struikelblok bijgekomen. Investeren in een nieuwbouwappartement dat voldoet aan de hoogste vereisten, is een slimme zet!

Wat is het E-peil

Verschil tussen E-peil en EPC (energieprestatiecertificaat)

Het E-peil is een score die de energiezuinigheid van een gebouw aangeeft. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw.

Verwar het E-peil echter niet met de energiescore die vermeld staat op het energieprestatiecertificaat of EPC.

EPC is meer dan het E-peil. Het E-peil maakt deel uit van het EPC, maar is slechts een van de elementen. Zo zal je op het EPC o.a. ook de isolatiewaarde (U-waarde) ontdekken en leer je meer over de algemene energetische staat van de woning. Alles wordt in rekening gebracht om het verwachte energieverbruik per jaar te berekenen. Vervolgens wordt dat verbruik uitgedrukt in kilowattuur of kWh per gebruikte m2 vloeroppervlakte.

Meer informatie over het E-peil vind je op vlaanderen.be

E-Peil
EPC

Verschil tussen E-peil en EPB (energieprestatieregelgeving)

EPB staat voor energieprestatieregelgeving of ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’. Het is een verzameling van verschillende eisen, waar het E-peil onderdeel van uitmaakt. Andere EPB-eisen hebben betrekking op o.a. de isolatie, het binnenklimaat en het aandeel hernieuwbare energie dat wordt geimplementeerd.

EPB

Residentie Escautval voldoet aan de strengste eisen inzake E-peil

Van 2006 tot 2009 was het maximale E-peil voor een wooneenheid nog E100.
Anno 2023 geldt E-peil E30 voor nieuwbouw (of gelijkwaardig) met datum van bouwaanvraag of melding.

van 2006 tot eind 2009 E100
van 2010 tot eind 2011 E80
van 2012 tot eind 2013 E70
van 2014 tot eind 2015 E60
van 2016 tot eind 2017 E50
van 2018 tot eind 2019 E40
in 2020 E35
vanaf 2021 E30

Residentie Escautval voldoet met E30 aan de strengste eisen. En het kan nog straffer, want mits een kleine meerinvestering kan je jouw luxeappartement laten zakken tot onder E20. Dat betekent niet enkel dat je een nog grotere besparing realiseert en je ecologische voetafdruk een pak kleiner maakt, je krijgt de eerste vijf jaar ook een volledige kwijtschelding van je onroerende voorheffing.

De energieprestatiescore voor Residentie Escautval is A, wat gelijk staat aan een verwacht energieverbruik onder de 100 kWh (/m2 per jaar). Tussen de 37 en 68 kWh/m2 per jaar om precies te zijn. Met het EPC-label A scoort Escautval net onder het label A+, het label dat enkel wordt uitgedeeld aan woningen die netto geen energie verbruiken, maar energie opwekken.

Met een appartement met EPC-waarde A ben je zeker van een woning die op termijn niet in waarde zal dalen. Dat is vandaag wel al het geval voor woningen en appartementen met een EPC-waarde C en D. Een energie-efficiënt appartement in Residentie Escautval is met andere woorden een investering in de toekomst en een zekere keuze. Grijp je kans, want het aantal appartementen in ons land met een A-label is beperkt.

Lees alles over Residentie Escautval en de inspanningen van TD Invest inzake duurzaamheid.

Lees meer

Contacteer ons

Weten hoe wij jouw woondroom waarmaken?

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te optimaliseren. Meer info